#1 KORAK: Začnimo meriti svoj čas

Se kdaj zalotiš, da si ob koncu dne rečeš: “Pa kam je spet šel ves čas?!”. Velika verjetnost je, da je bil nepravilno odmerjen. Zapravljen na Instagramu. Zabit v pregledovanju polnega inboxa neprebranih mailov in še dodatno razcefran v tesnobnih navalih, ki jih ta sporočila povzročajo.

Če že bluziš, počni to vsaj zavedno. Namesto, da si ob večerih živčno grizeš nohte, ker spet nisi postoril/a onega in tistega, si začni beležiti, kaj počneš. V ta namen uporabljam TOGGL.COM timer. Karkoli počnem, beležim. No, kakšno zabavno stvar pač namerno izpustim in ji ne merim časa ;)

Bistvo je, da ob koncu dne, tedna in meseca, točno vem, koliko časa sem produktivno delal. In koliko časa prebluzil. Tako lahko spet postanem “gospodar” svojega časa in ne obratno.

Toggl primer zapisa

#2 KORAK: Finančna osnova

Zdaj, ko merimo svoj čas in vsakih 5 minut ne pogledujemo več v inbox, se dejansko lahko lotimo dela. Zato je najprej čas, da se lotimo finančnega pregleda. Brez skrbi, gre za čisto osnovno kalkulacijo, nobene napredne kvantne fizike :)

Pri Run like clockwork so posneli en zelo dober video na to temo. Spodaj prilagam zapiske iz omenjenega videa. Svetujem pa ti, da si vzameš 15 minut časa in pogledaš prvi del videa, saj ti bo v veliko pomoč.

Poglejmo si torej izračun:

a) Koliko denarja imam privat

b) Koliko denarja imam kot s.p.

c) Koliko časa preživim (pesimistično), živim (realistično) in bluzim na polno (optimistično) - tako v zasebnem življenju in kot samostojni podjetnik

In še modrost staršev, ki si jo velja zapisati za uho: “Vedno imej zlato rezervo”.

Sam rad to globokoumno misel še nadgradim: “Imej toliko rezerve, da lahko kot s.p. pokriješ vsaj 12-mesecev prispevkov in zagotovljene prihodke za vsaj 1 leto življenja. Tako se lahko mirno prilagajaš vsakodnevnim situacijam in odločitve sprejemaš iz miru, ne pa, ker te grabi panika in moraš na hitro nekaj zaslužiti.”

Toggl primer zapisa

#3 KORAK: Razmislek o lastni vrednosti

Ko se samostojni podjetniki in freelancer-ji med seboj pogovarjamo o tem, kako vrednotiti svoje storitve, imamo pogosto cmok v grlu. Postavljanje cen je ena težjih nalog na samostojni poti in rado se zgodi, da se podcenimo (s finančnega vidika) in precenimo (z vidika zmogljivosti). Da o denarju ne bomo govorili samo abstraktno, si poglejmo, s čim vsem v mislih bi morali postavljati cene.

Preden določiš svojo ceno, izračunaj, kakšni so tvoji mesečni stroški:

mesečna plača na tvoj privat TRR iz s.p
varčevanje
avto (zavarovanje, registracija, vinjeta, bencin) - nekje sem prebral, da naj bi za avto odštel največ 10% tvojega prihodka (torej od 25.000€/letno pridemo na 1000€ vrednost avta + vzdrževanje + bencin).
izobraževanje
pisarna
oprema - računalnik, software licence
prispevki
dodatno varčevanje - pokojnina
računovodstvo
ostali manjši stroški, ki se sumarno naberejo ($10 tu, $20 tam, ...). Sem prištevamo na primer G suite, ticket system, računovodski program, itn. marketing?
dopusti

Sledi izračun (oziroma moj povzetek):

a) minimalno, da preživim -- potrebujem xxxx€/mesec

b) OK stanje -- potrebujem yyyy€/mesec

c) lagodno živim - potrebujem zzzz€/mesec

Na koncu še ovrednotim svoje ure za A, B, C scenarije in dodam neko osnovo.

Nadaljujmo z izračunom:

Imamo x število delovnih dni (minus dopusti).

Znotraj vsakega delovnega dne imamo določeno število ur, ko smo produktivni in fokusirano delamo - recimo 6h dnevno. V resnici je 6 produktivnih ur kar veliko. Iz tega si lahko izračunamo, kakšno urno postavko moramo imeti, kakšni so pavšali za svetovanje in kakšne naj bodo cene za A, B, C scenarije.Primer:

a) 50 ur programiranja - minimalno za pokritje prispevkov in osnovnih stroškov

b) 50 ur programiranja + 4x prodan svetovalni dan v mesecu

c) 15x prodan svetodalni dan v mesecu

Sova buli

#4 KORAK: Lahko optimiziraš svoje stroške?

Meniš, da čisto zares potrebuješ svojo pisarno, ki stane 200+ €/mesec? Ali se lahko zadovoljiš s coworking prostorom za 30€/mesec? Se ti zdi, da je hud avto na lizing res nuja, ali bo avto letnik 2000,2006 dovolj dober zate? Lahko računovodstvo optimiziraš, združiš, da ne potrebuješ svojega računovodskega programa - sploh, če si normiranec? Preglej vse svoje stroške in razmisli, kje si lahko olajšaš življenje z optimizacijo.

Da ne bo preveč v eni fazi. Zadihaj, naredi. Potem pa preberi drugi del.